dinsdag 26 februari 2013

Ham-prei quiche

De ham-prei quiche blijft gewoon een lekkere klassieker bij ons thuis. Het basisrecept is zo makkelijk dat je er eindeloos mee kan variëren.

Ingrediënten (2/3 personen)

- 6 plakjes bladerdeeg
- 3 grote eieren
- 1 flesje kookroom
- 1 dikke prei of 2 dunne
- 1 bakje voorgesneden hamblokjes, bijvoorbeeld van de appie
- 1 zakje geraspte kaas
- beetje zout
- beetje peper
- paneermeel of een beetje couscous voor de bodem


Naar smaak voeg ik per keer verschillende kruiden toe of extra ingrediënten. Bijvoorbeeld verse knoflook en champignons. Als ik lui ben dan snel wat kruiden uit een potje zoals rozemarijn of peterselie.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 ºC. Haal de bladerdeegplakjes uit de vriezer om ze alvast te laten ontdooien. Snij de prij in halve ringen, spoel af in een vergiet en fruit de prei aan in de koekenpan samen met de hamblokjes. Vet ondertussen een quichevorm in en bekleed deze met bladerdeeg. Prik gaatjes in de bodem met een vork voor het overtollige vocht van de vulling en bestrooi de bodem met paneermeel of couscous. Maak dan een mengsel van de eieren, kookroom, de helft van de kaas, zout, peper en de overige kruiden. Laat de prei met hamblokjes nog even uitlekken in een vergiet om zoveel mogelijk vocht kwijt te raken. Roer het dan door het ei mengsel en verdeel gelijkmatig over de quichebodem. Strooi er als laatste nog de overgebleven geraspte kaas over. Nu nog ongeveer 30/35 minuten in de oven (halverwege evt. afdekken met aluminiumfolie tegen het verbranden) en dan lekker smikkelen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten